Het bord in het algemeen
Er zijn dartborden uit allerlei soorten materialen zoals papier of hout. Het is evenwel een fabel dat hier ook paarden- of varkenshaar voor gebruikt is. Wat wel waarheid is, is dat dartborden van de betere kwaliteit bijna uitsluitend van sisal gemaakt zijn.
Sisal is een tropische vezel die gewonnen wordt uit bladeren van Agave-planten. De Afrikaanse sisal-vezel heeft de grootste dichtheid, wat de duurzaamheid van het bord ten goede komt. Dartborden gemaakt met sisalvezels met een lagere dichtheid zullen dus sneller slijtage vertonen.
De ijzeren bedrading van het dartbord is door de jaren enorm geëvolueerd. De relatief dikke, ronde bedrading (‘round wire’) is op het bord vastgemaakt met nietjes. Bij de betere dartborden is het web een zeer dunne bedrading (bvb ‘blade wire’) die in de sisal wordt geperst, zonder gebruik van nietjes. Hierdoor heb je een grotere scoringsruimte en minder terugkaatsende darts (‘bouncers’), wat dan weer goed is voor de levensduur van de dartpunten.
De filosofie van dartscafe.be is dat we steeds kwalitatief materiaal tegen eerlijke prijzen willen aanbieden. Daarom hebben we ervoor gekozen enkel dartborden aan te bieden van goede tot zeer goede kwaliteit. Deze zijn steeds gemaakt met hoogwaardige sisal én voorzien van de ‘blade wire’.
Bij dartscafe.be zijn de dartborden direct uit voorraad leverbaar (of anders vermeld op de site). Borden die om één of andere reden – tijdelijk – niet beschikbaar zijn, zullen zo snel als mogelijk terug in stock komen. Een overzicht van onze borden vind je hier: Dartborden – DartsCafé (dartscafe.be)
Wil je een dartbord dat niet in ons gamma zit, een ander type of zelfs ander merk, neem contact met ons op. Wij doen ons best om je hierin zo goed mogelijk verder te helpen.
Hoe hoog en hoe ver ook alweer?
Meestal staat er op de verpakking van je pasgekochte dartboard wel hoe hoog je dartboard moet opgehangen worden. Toch willen we niet nalaten van dit in deze blog nog even duidelijk te maken. Door enthousiasme kan die verpakking net op dat stukje helemaal verscheurd zijn. Of je wil het dartbord gewoon verhuizen naar een andere plaats. Dus hier een overzicht.
Het middelpunt van het bord (bullseye) hangt op een hoogte van 1.73m. De werpafstand is 2.37m, gemeten vanaf de voorkant van het dartbord (dus niet van de muur!). Om te controleren dat je afstanden juist zijn, is er nog een derde afstand. Je kan nog een diagonaal maken vanuit de bullseye naar de werplijn of ‘oche’ (uitspraak ‘okkie’). Deze afstand is dan exact 2.93m.
Voor personen in een rolstoel is de hoogte van de bullseye bepaald op 1.37m. De werpafstand blijft identiek (2.37m). Bij een rolstoel met grote wielen achteraan moet het punt waarbij dit wiel de grond raakt, achter de ‘oche’ blijven. Met een ander type rolstoel moet bij het gooien de torso achter de werplijn blijven.
Kinderen gooien op dezelfde hoogte als volwassenen, afhankelijk van hun niveau is de werpafstand wel korter.
Onderhoud van het dartbord
Wat de exacte levensduur van een dartbord is, is niet te voorspellen. Kwaliteit en gebruiksintensiviteit van het bord, welke dartpunten worden gebruikt, hoe wordt het bord onderhouden, het zijn allemaal aspecten die de levensduur beïnvloeden.
Wel kunnen we voorspellen dat met deze tips de levensduur van het dartbord verlengd zal worden:
- Draai regelmatig het dartbord – iedereen wil die 180 gooien, dus de meeste darts komen in dezelfde zone terecht. Door het dartbord te draaien heeft de sisal meer tijd om te herstellen. Hoe dikwijls draaien is uiteraard afhankelijk van hoe intensief een bord wordt gebruikt, maar een goede richtlijn is na ongeveer 10 uur spelen (per week).
- Maak het dartbord nooit nat – een misvatting is dat het bord moet besproeid worden met water. Dit zal de levensduur verkorten of het bord zelfs beschadigen.
- Niets leuker dan in de zomer bij een windstille dag buiten te darten. Maar neem het dartbord na het spelen terug mee naar binnen. Direct zonlicht of te vochtige omstandigheden zijn niet goed. Vermijd dus ook (te) vochtige kamers.
- Hang niet te veel extra gewicht aan het dartbord. De schroeven aan de achterkant zijn in feite voorzien voor het bord en een surround. Vermijd dus (te) zware verlichtingssystemen die aan het bord bevestigd zijn (een lichte versie kan nog net).
- Hou dartpunten in goede conditie. Te stompe of gehaakte punten hebben een grotere impact in het bord. Gebruik regelmatig een slijpsteentje om de dartpunten scherp en glad te houden. Verwijder eventuele ‘bramen’ onmiddellijk. Let wel, overdreven scherpe punten zullen ‘bouncen’ op de draad van het bord en er niet naast glijden. Dartpunten kunnen ook vervangen worden.
- Draai de darts uit het bord. De ‘oude’ gladde punten blijven de beste vriend van het dartsbord. De nieuwe generatie dartpunten met kartels, groeven enz. hebben 2 voordelen: ze geven iets meer grip aan diegene die met de vinger de punt raken én de darts zullen het bord iets steviger binnenkomen, zodat er minder uit het bord vallen. Daar staat wel tegenover dat de sisal zowel bij het ingaan als uitnemen van de darts iets meer beschadigd wordt en zich moeilijker zal herstellen. Bij het uittrekken van de darts is het mogelijk de sisalvezels er mee uit te trekken. Het uitdraaien van de darts verminderd dit risico.
Dartscafe.be hoopt met deze tips je dartsbord een optimale levensduur te geven. Bij sommigen is dit een half jaar, een jaar of zelfs meerdere jaren, maar vooral: speel met plezier en ‘Game On!’.
Heb je nog vragen? Aarzel niet ons te contacteren.